Alleen voelen in het bijzijn van anderen: Het gevoel van eenzaamheid

Photo by Sasha Freemind on Unsplash
Photo by Sasha Freemind on Unsplash

Leegte, alleen voelen, eenzaamheid.
Ook wanneer er mensen om je heen zijn kun je je eenzaam voelen. Misschien wel juíst.

Eenzaamheid heeft niet alleen te maken met alleen zijn. Ja, je kunt je eenzaam voelen en alleen zijn. Maar je kunt je ook eenzaam voelen wanneer je allerlei mensen om je heen hebt. Zelfs als je mensen om je heen hebt waar je van houdt, wat je vrienden en familie zijn. Dan nog kun jij je van binnen heel eenzaam voelen.

I know, I’ve been there. En misschien, of eigenlijk zeker weten, zit ik daar nog wel eens. Het is één van mijn stukken die regelmatig bij mij voorbij komt. In vlagen en lagen, zodat ik er weer een stukje vanaf kan halen. Ergens zit er, voor mij een angst om alleen te zijn. Om alleen achter gelaten te worden. Wat ik dan doe is dat ik me vast ga houden aan doelen, aan mensen, aan mijn bedrijf. Ik ga vooral naar buiten kijken. Waarbij de kans groot is dat ik spiegels tegen kom die mij laten zien dat ik inderdaad maar alleen ben en er niet toe doe. Dat niemand mij begrijpt. En ik beter alleen in een hoekje kan zitten.

Bewustwording
Die plekken zijn donker. En inmiddels, na alle keren dat ik er opnieuw doorheen ben gegaan, weet ik hoe ik hier mee om mag gaan. Dat ik geen angst hoef te hebben voor dit gevoel van eenzaamheid. Het als een golf over me heen mag laten komen, en door mijn lichaam mag laten stromen.
Dat gaat niet altijd makkelijk. Daarvoor is er eerst altijd de strijd om het niet te voelen. Tot ik mij opnieuw bewust wordt van mijn vluchtgedrag, patronen en ‘de hele wereld is tegen mij’ gedachtes. En ik niet anders kan dan mij overgeven aan alle gevoelens. Waarna uiteindelijk weer rust ontstaat. En mijn leven weer wat rustiger, kalmer en lichter tegemoet ga.

Steeds vaker kom ik er, na zo’n proces, achter dat ik mezelf ergens tegenhoud. Mezelf niet geloof in wie ik ben, wat ik kan, wat ik doe en waar mijn passies liggen. Me schaam voor deze dingen, omdat het niet in een hokje ‘past’. Er zit frictie in mijn systeem. En de angst de mensen om mij heen te verliezen omdat ze mij niet leuk meer vinden, als ik helemaal mezelf ben vanuit mijn diepste kern, maakt dat ik me eenzaam ga voelen.

Eenzaamheid kan het gevoel geven dat je niet begrepen wordt. Iedereen krijgt alles voor elkaar, maar jou lukt het maar niet. Er is niemand die van je houdt of ooit van je zal houden. Ja, oké je ouders, maar dat is omdat zij jou op aarde gezet hebben. Je trekt je het liefste terug maar ergens wil je ook het liefste bij elk feestje aanwezig zijn. Ook kan eenzaamheid het gevoel geven dat je gezien wilt worden, maar ergens ook weer niet gezien wilt worden.

Het is een continue strijdt binnen in jezelf, waarbij niemand een idee heeft wat er in je om gaat. Want hoe kun je je nou eenzaam voelen als er zoveel mensen om je heen zijn die je leuk, aardig, en tof vinden. Die je vrienden zijn.
En ergens doet het je goed om de outsider te zijn, maar ergens wil je ook in het hokje bij alle anderen passen.

It’s a shitty situation. Waarbij je in een trechter van gedachtes terecht kunt komen waar je niet meer uit komt. Hoeveel mensen je ook vertellen dat ze van je houden.

Photo by Alexander Krivitskiy on Unsplash
Photo by Alexander Krivitskiy on Unsplash

De shift zit in het voelen van deze gevoelens van eenzaamheid. Al wil je ze het liefste negeren of er voor weg rennen. Feel the feelings. Soms komen er in de rust daarna antwoorden, soms ook helemaal niet. Al zie je vaak wel in, hoe je hoofd met je aan de haal is gegaan en de birds point of view eigenlijk heel anders is.

Je hoeft het niet alleen te doen
Laat ik één ding vooropstellen; Jij bent hier niet om alleen te zijn op deze wereld. Ook ben je hier niet om je alleen te voelen op deze wereld. Wél ben je hier om alles te voelen wat er bij je omhoog komt, en vanuit daar weer een laag los te laten en verder te gaan. Je bent hier om je leven te leiden met het lichaam waar je in zit, in de situatie waar je op dit moment in zit. Samen met de andere mensen die jij op jouw levenspad tegen komt.

En weet, je hoeft niet alleen door dit proces te gaan. Heb ik inmiddels ook geleerd. Ik heb het lang alleen gedaan, maar heb nu mensen om mij heen waar ik het mee kan delen. Waarmee ik het durf te delen, ook heel belangrijk. Dat was niet makkelijk. Daar waren heel wat stappen buiten mijn comfortzone voor nodig.

Ik weet hoe eenzaam, alleen, boos, gefrustreerd en verdrietig jij je kunt voelen als je in deze situatie zit, als je je hier in herkent. Wil je het niet meer alleen doen? Ik ben er hier voor jou. Boek hieronder een kennismakingsgesprek en misschien kan ik jou helpen. Je hoeft dit niet alleen te doen.