Mannen versus vrouwen: begrip voorbij de Mars-Venus mythe

‘Mannen komen van Mars. Vrouwen komen van Venus.’

Mannen snappen vrouwen soms niet, vrouwen snappen mannen soms niet. En toch willen we elkaar heel graag begrijpen. Maar ook, gebruiken we het mars-vs-venus-verhaal, heel graag als excuus om elkaar niet te begrijpen.
Terwijl, we kunnen elkaar best begrijpen, ondanks onze verschillen. 

Laten we dan eerst beginnen met dat we niet hetzelfde zijn. En dat dat oké is. 
Een wederzijds respect voor elkaar. Jij mag zijn wie jij bent en ik wie ik ben. (Overigens niet alleen in het man/vrouw verhaal, maar dat terzijde.)

Photo by Henri Pham via Unsplash
Photo by Henri Pham via Unsplash

Een tweede, en daarmee één van onze grootste verschillen is onze cyclus. Die van de man is bijvoorbeeld 24 uur. De aan-modus is vooral overdag en wanneer de testosteron hormonen dalen is het einde dag/avond. Tijd om weer op te laden met een goede nachtrust.
De cyclus van de vrouw is gemiddeld 28 dagen. Best een groot verschil, al zeg ik het zelf.

Dat betekend dat een man veel meer dagelijks áán staat, dan een vrouw. De man wordt wakker en staat aan. Bij de vrouw is dat aan staan, ongeveer 10 dagen binnen de cyclus van 28 dagen.
Dat zijn de dagen dat ze de hele wereld aan kan. Dat ze alle to do’s afvinkt, voor iedereen zorgt, en minder slaap nodig heeft. In de periode ervoor bouwt deze energie zich op. Het testosteron hormoon is, richting de ovulatie, meer aanwezig in haar lijf. Na de ovulatie neemt de testosteron, en daarmee ook de energie van het aankunnen van de hele wereld, weer af. Ze denkt nog wel dat ze de hele wereld aan kan, maar wordt langzaam gevraagd uit de wereld om haar heen te stappen en haarzelf op de eerste plaats te zetten. 

Photo by Priscilla Du Preez via Unsplash
Photo by Priscilla Du Preez via Unsplash

Dit is, in een wereld waarin je altijd aan moet staan en aan verwachtingen moet voldoen, lastig. Dus ze wordt cranky, bijt van haar af. Tot ze in haar winterfase komt. En alles langs haar heen lijkt te gaan. 

Hoe meer een vrouw met de fases van haar cyclus om leert te gaan, en haar lichaam en haarzelf verzorgt. Hoe minder fysieke klachten er tijdens haar menstruatie ontstaan. En ze de ruimte, rust, tijd en inspiratie krijgt om na deze dagen de energie weer op te bouwen en opnieuw de cyclus door te gaan. 

De slaap in de mannencyclus, is de winterfase in de vrouwencyclus, en de winter op aarde. 
Een ieder heeft deze fases voor zichzelf nodig. Onze lichamen zijn niet voor niets zo gemaakt. Met zijn en haar stoffen en hormonen. Laten we elkaar meer begrijpen door echt te begrijpen, in plaats van ‘your way or my way’. Want binnen deze fases heeft een ieder ook weer zijn eigen weg van doen. Niet elke man is hetzelfde, ook niet elke vrouw is hetzelfde.

Dus door in plaats van te zeggen; ‘Ik begrijp niets van vrouwen/mannen’. En je handen in de lucht te gooien. Vraag eens hoe diegene er in zit, wat hij/zij nodig heeft of juist niet nodig heeft. Of sta er naast zonder oordeel en laat het er zijn. 
Begrip hoeft niet altijd in woorden. De energie is vaak al voldoende.